2017

2017-ben volt Finnország függetlenségének 100. évfordulója. Baráti körünk nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy méltóan emlékezzen meg róla. Színvonalas, tartalmas, nem kevés programmal ünnepeltünk. Erről készítettünk egy albumot, melyet elküldtünk a Kemi Városházára. Nagy örömöt szereztünk ezzel finn barátainknak, melynek hangot is adtak.

2017 májusában meghívtuk dr. Szíj Enikőt, az ELTE docensét, aki Arany János születésének 200. évfordulója előtt tisztelegve tartott előadást.

2017 augusztusában új emléktáblát kapott a Csónakázó-tó partján lévő hajóhorgony, melyet Kemi város ajándékozott Székesfehérvárnak 37 évvel ezelőtt. A két város kapcsolata 60 éves. A horgonynál lévő eredeti tábla az évek során elkorrodálódott. Az új táblával is tisztelegtünk a 100 éve független Finnország előtt.

A könyvtárral közösen szerveztünk egy egész napos programot az alábbi témákban. Előadás a finn építészetről, élménybeszámoló Joulupukki látogatásairól, finn nyelvóra kicsit másképp. A programok közt lehetett teázni a Muumin teázóban, illetve finn süteményeket fogyasztani, melyek eredeti recept alapján készültek.

A 2017. évi ünnepségsorozatot a Városházán tartott „Rendhagyó történelemóra” zárta december hónapban. Hogyan vált Finnország kis agrárállamból a világ egyik legfejlettebb jóléti államává? Erre a kérdésre kaptunk választ dr. Bereczki András történész „ A finn függetlenség 100 éve” című előadásában.