2017

A 2017. évi ünnepségsorozatot a Városházán tartott „Rendhagyó történelemóra” zárta december hónapban. Hogyan vált Finnország kis agrárállamból a világ egyik legfejlettebb jóléti államává? Erre a kérdésre kaptunk választ dr. Bereczki András történész „ A finn függetlenség 100 éve” című előadásában.

A könyvtárral közösen szerveztünk egy egész napos programot az alábbi témákban. Előadás a finn építészetről, élménybeszámoló Joulupukki látogatásairól, finn nyelvóra kicsit másképp. A programok közt lehetett teázni a Muumin teázóban, illetve finn süteményeket fogyasztani, melyek eredeti recept alapján készültek.

2017 augusztusában új emléktáblát kapott a Csónakázó-tó partján lévő hajóhorgony, melyet Kemi város ajándékozott Székesfehérvárnak 37 évvel ezelőtt. A két város kapcsolata 60 éves. A horgonynál lévő eredeti tábla az évek során elkorrodálódott. Az új táblával is tisztelegtünk a 100 éve független Finnország előtt.

2017 májusában meghívtuk dr. Szíj Enikőt, az ELTE docensét, aki Arany János születésének 200. évfordulója előtt tisztelegve tartott előadást.

2017-ben volt Finnország függetlenségének 100. évfordulója. Baráti körünk nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy méltóan emlékezzen meg róla. Színvonalas, tartalmas, nem kevés programmal ünnepeltünk. Erről készítettünk egy albumot, melyet elküldtünk a Kemi Városházára. Nagy örömöt szereztünk ezzel finn barátainknak, melynek hangot is adtak.