2018

A finn nemzet függetlenedésére emlékezett a fehérvári baráti kör

A finn függetlenedés napját ünnepelte kedden este a SAMPO Székesfehérvári Finnbarátok Köre. Az anyaországban „zászlós”, nemzeti ünnep, megemlékezésekkel. Székesfehérváron előadással, finn süteménnyel emlékeztek az evangélikus gyülekezeti házban.

Áprilisban múlt négy éve, hogy új alapokon jött létre a SAMPO Székesfehérvári Finnbarátok Köre, mely az idei évben is megemlékezett az egyébként december 6-án tartandó finn függetlenedés napjáról. 1917-ben ugyanis ezen a napon kiáltották ki Finnország elszakadását Oroszországtól.

– Ez az esemény a finnek számára legalább olyan fontos ünnep, mint a Kalevala – mondta el a Fejér Megyei Hírlapnak Prépost Károlyné, a kör elnöke, hozzátéve, hogy a finnek számára azonban nemcsak az oroszoktól, de a svédektől való függetlenség nagyon fontos része a történelmüknek. – December 6. Finnországban zászlós ünnep, amikor nemcsak a középületekre, de a magánházakra is kiteszik a zászlókat és megemlékezéseket tartanak.

A kör újjáalakulása óta minden évben megtartja a megemlékezést, amelynek során előadáson mutatják be az esemény hátterét. Ezúttal a Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség gyülekezeti házában tartott eseményen házi vetélkedőt is tartottak, majd pedig az asszonyok által hozott finn süteményt fogyasztottak.

A magyarok számára ismerős ízvilágú fahéjas tekercs, vagyis korvapuusti volt a fő kínálni való kedden este. Ez egy olyan kelt tészta, melyben a kardamom adja a speciális, finn ízvilágot a cukrozott süteménynek.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap