2021

Az Országalmánál is köszöntötték a finn függetlenség napját

Finnország függetlenségének 104. évfordulóját ünnepelte a SAMPO Székesfehérvári Finnbarátok Köre a Városház téren.

A finn függetlenség napját minden évben december 6-án ünneplik annak emlékére, hogy 1917-ben ezen a napon kiáltották ki függetlenségüket Oroszországtól. Az országban ezen a napon minden iskolára és középületre, valamint megannyi családi házra kikerül a finn lobogó. A finnül a jól csengő itsenäisyyspäivä névre hallgató ünnep hagyományát évek óta ápolja a SAMPO Székesfehérvári Finnbarátok Köre. A baráti kör tagjai aktívan tartják a kapcsolatot Székesfehérvár finn testvérvárosával, a lappföldi Kemivel, de tartottak már Finnországhoz kapcsolódó történelmi konferenciát is a Városháza Dísztermében.

„Ez az alkalom egy emlékezés és tisztelgés finn barátainkra tekintettel. Náluk a Kalevala-nap és a függetlenség napja piros betűs ünnep, mi pedig a baráti kör megalakításakor úgy gondoltuk, hogy ezt a két ünnepet minden évben megtartjuk.” – mondta a megemlékezésen Prépost Károlyné, a SAMPO Székesfehérvári Finnbarátok Körének elnöke. Ezt a jó kapcsolatot igazolja, hogy a tavaly Székesfehérvárra látogató finnországi küldöttség már meg is hívta a baráti kört egy látogatásra az ezer tó országába. 

A találkozó végén a baráti kör tagjai és a város képviseletében jelenlévő Lehrner Zsolt alpolgármester videóüzenetben is köszöntötték a finn barátokat.

Forrás:https://www.okkfehervar.hu/