2022

Május 28-án fogadtuk a Szigetszentmiklósi Magyar-Finn Baráti Kört városunkban. A SAMPO Baráti Kör-ből csak az elnökség (3 fő) vett részt az alkalmon. Ennek az volt az oka, hogy rövid volt az idő a bejelentkezéstől az érkezésig. A találkozás, és a program nagyon jól sikerült, ami folytatásra inspirál bennünket. Közös ebéd után az " Árpádok kora (Királyok és Szentek)" című kiállítást néztük meg, ami nagyon színvonalas.

Freisinger Bodnár Judit baráti körünkben tartott előadást a MUUMIN-ról.

Köszönjük!

Előadó: Koppányi Miklós

Időpont: 2022.04.06. (szerda) 17:30

Helyszín: Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasóterem
(Székesfehérvár, Oskola u. 7. fsz.)

Gondolatok a Kalevala napjára

A finnek február 28-án ünneplik Kaleva földjének, Finnországnak a nemzeti eposzát: a gyógyszerész, vidéki orvos, majd finn nyelvtanár Elias Lönnrot 1835-ben ezen a napon írta meg az előszót a Kalevalához. Ez a verses formájú, énekekből – runókból – álló mű nemcsak a finn kultúrának, a nyelvnek a fejlődésére volt hatással, de a nemzetközi irodalom is táplálkozott belőle. 

Finnország függetlenségének 104. évfordulóját ünnepelte a SAMPO Székesfehérvári Finnbarátok Köre a Városház téren.

2021. évben egy régi elképzelésünk vált valóra. Baráti körünk meghívására 10 fős csapat érkezett Kemiből, akik a Kemi Finn-Magyar Társaság tagjai. Finn barátaink az itt töltött idő alatt megismerkedtek Székefehérvár belvárosával, kilátogattak a helyi piacra, és ismerkedhettek a magyar konyha ízeivel. A Városházán dr. Cser-Palkovics András polgármester, és Lehrner Zsolt alpolgármester fogadta őket.

2020 a pandémia éve. Baráti körünk nem pihent ebben a „csendes” időszakban sem. Civil társaságból egyesületté alakultunk, ami nagyon sok munkával járt, mert önerőből hoztuk létre.  A „minőségi” előrelépés kárpótolt bennünket, és azóta minden tekintetben önállóak vagyunk. Magunk hozzuk meg a döntéseket, és az eredmények bennünket igazolnak.

2019-ben a baráti kör szervezésében Székesfehérvárra látogatott Joulupukki, a finn mikulás. A szervezés is kellett, de a város anyagi hozzájárulása nélkül ez nem jöhetett volna létre. Nagy érdeklődés volt, nagyon sok gyermek várakozott, hogy személyesen találkozzon az „igazi Mikulással”.

A következő említésre méltó programunk a pécsi kirándulás. A Pécsi Magyar-Finn Társaság 2019-ben ünnepelte megalakulásának 40. évfordulóját. Baráti körünk szeretett volna találkozni az ünnepelttel, hogy gratuláljunk a hosszú, kitartó munkához, illetve tapasztalatokat gyűjtsünk az „öreg”társtól. A programban szerepelt Pécs város megtekintése, Zsolnay Múzeum, amihez az időjárás is kedvezett nekünk.

Baráti körünk fennállásának 5. évfordulóját így ünnepeltük.

A finn függetlenedés napját ünnepelte kedden este a SAMPO Székesfehérvári Finnbarátok Köre. Az anyaországban „zászlós”, nemzeti ünnep, megemlékezésekkel. Székesfehérváron előadással, finn süteménnyel emlékeztek az evangélikus gyülekezeti házban.

2018 októberében Koppányi Miklós építész, a Magyar Finn Társaság kulturális alelnöke tartott vetített képes előadást építészetről, történelemről, a függetlenséghez vezető folyamatról és az elmúlt 100 év sikereiről.

2018. május 17-én Lantos Gábor újságíró "100 nap északon" címmel tartott vetített képes előadást a Vörösmarty Mihály Könyvtár Olvasótermében.

2018. március 7.: Koppányi Miklós, a Magyar-finn Társaság kulturális alelnöke előadást tartott a Vörösmarty Könyvtárban FINNORSZÁG ÉPÍTÉSZETE címmel.

A 2017. évi ünnepségsorozatot a Városházán tartott „Rendhagyó történelemóra” zárta december hónapban. Hogyan vált Finnország kis agrárállamból a világ egyik legfejlettebb jóléti államává? Erre a kérdésre kaptunk választ dr. Bereczki András történész „ A finn függetlenség 100 éve” című előadásában.

A könyvtárral közösen szerveztünk egy egész napos programot az alábbi témákban. Előadás a finn építészetről, élménybeszámoló Joulupukki látogatásairól, finn nyelvóra kicsit másképp. A programok közt lehetett teázni a Muumin teázóban, illetve finn süteményeket fogyasztani, melyek eredeti recept alapján készültek.

2017 augusztusában új emléktáblát kapott a Csónakázó-tó partján lévő hajóhorgony, melyet Kemi város ajándékozott Székesfehérvárnak 37 évvel ezelőtt. A két város kapcsolata 60 éves. A horgonynál lévő eredeti tábla az évek során elkorrodálódott. Az új táblával is tisztelegtünk a 100 éve független Finnország előtt.

2017 májusában meghívtuk dr. Szíj Enikőt, az ELTE docensét, aki Arany János születésének 200. évfordulója előtt tisztelegve tartott előadást.

2017-ben volt Finnország függetlenségének 100. évfordulója. Baráti körünk nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy méltóan emlékezzen meg róla. Színvonalas, tartalmas, nem kevés programmal ünnepeltünk. Erről készítettünk egy albumot, melyet elküldtünk a Kemi Városházára. Nagy örömöt szereztünk ezzel finn barátainknak, melynek hangot is adtak.

Ünneplés országos szinten a Várkert Bazárban. Meg kell említeni a Városi Képtár- Deák Gyűjtemény helyszínen tartott Raitsits Tivadar előadását Finn irodalomtörténet: Észt tehenek finn mezőkön címmel Sofi Oksanen finn írónő regényeiről, történelemről, társadalmi és emberi sorsokról a diktatúrában és napjainkban.

2016 márciusában a Kemi Finn- Magyar Társaság meghívta a SAMPO Székesfehérvári Finnbarátok Köre elnökét (Prépost Károlynét), hogy vegyen részt a Kemi Finn-Magyar Társaság megalakulásának 65. évfordulójának megünneplésén. Mivel ez március 15-én volt, kérték, hogy tartson megemlékezést nemzeti ünnepükről finn nyelven.

2015 júniusában a Finn Nagykövetség szervezésében Juhannus napi ünnepség volt a szentendrei skanzenben. Baráti körünkből 5 fő vett részt a nagyon jó hangulatú programon.

Az ismeretek továbbadására nagyszerű lehetőség a Vörösmarty Könyvtárban szervezett előadások sorozata. A könyvtárral együttműködési megállapodásunk van, amely biztosítja a lehetőséget ezek megtartására. Így került sor az elmúlt években: Finnország építészete, finn festészet ( Akseli Gallen -Kallela), Sibelius est, elmélkedés a finnugor nyelvrokonság szerepéről, finn irodalom és kultúra.