2021

2021. évben egy régi elképzelésünk vált valóra. Baráti körünk meghívására 10 fős csapat érkezett Kemiből, akik a Kemi Finn-Magyar Társaság tagjai. Finn barátaink az itt töltött idő alatt megismerkedtek Székefehérvár belvárosával, kilátogattak a helyi piacra, és ismerkedhettek a magyar konyha ízeivel. A Városházán dr. Cser-Palkovics András polgármester, és Lehrner Zsolt alpolgármester fogadta őket.

2020 a pandémia éve. Baráti körünk nem pihent ebben a „csendes” időszakban sem. Civil társaságból egyesületté alakultunk, ami nagyon sok munkával járt, mert önerőből hoztuk létre.  A „minőségi” előrelépés kárpótolt bennünket, és azóta minden tekintetben önállóak vagyunk. Magunk hozzuk meg a döntéseket, és az eredmények bennünket igazolnak.

Baráti körünk fennállásának 5. évfordulóját így ünnepeltük.

A következő említésre méltó programunk a pécsi kirándulás. A Pécsi Magyar-Finn Társaság 2019-ben ünnepelte megalakulásának 40. évfordulóját. Baráti körünk szeretett volna találkozni az ünnepelttel, hogy gratuláljunk a hosszú, kitartó munkához, illetve tapasztalatokat gyűjtsünk az „öreg”társtól. A programban szerepelt Pécs város megtekintése, Zsolnay Múzeum, amihez az időjárás is kedvezett nekünk.

2019-ben a baráti kör szervezésében Székesfehérvárra látogatott Joulupukki, a finn mikulás. A szervezés is kellett, de a város anyagi hozzájárulása nélkül ez nem jöhetett volna létre. Nagy érdeklődés volt, nagyon sok gyermek várakozott, hogy személyesen találkozzon az „igazi Mikulással”.

2018. március 7.: Koppányi Miklós, a Magyar-finn Társaság kulturális alelnöke előadást tartott a Vörösmarty Könyvtárban FINNORSZÁG ÉPÍTÉSZETE címmel.

2018. május 17-én Lantos Gábor újságíró "100 nap északon" címmel tartott vetített képes előadást a Vörösmarty Mihály Könyvtár Olvasótermében.

2018 októberében Koppányi Miklós építész, a Magyar Finn Társaság kulturális alelnöke tartott vetített képes előadást építészetről, történelemről, a függetlenséghez vezető folyamatról és az elmúlt 100 év sikereiről.

A finn függetlenedés napját ünnepelte kedden este a SAMPO Székesfehérvári Finnbarátok Köre. Az anyaországban „zászlós”, nemzeti ünnep, megemlékezésekkel. Székesfehérváron előadással, finn süteménnyel emlékeztek az evangélikus gyülekezeti házban.

2017-ben volt Finnország függetlenségének 100. évfordulója. Baráti körünk nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy méltóan emlékezzen meg róla. Színvonalas, tartalmas, nem kevés programmal ünnepeltünk. Erről készítettünk egy albumot, melyet elküldtünk a Kemi Városházára. Nagy örömöt szereztünk ezzel finn barátainknak, melynek hangot is adtak.

2017 májusában meghívtuk dr. Szíj Enikőt, az ELTE docensét, aki Arany János születésének 200. évfordulója előtt tisztelegve tartott előadást.

2017 augusztusában új emléktáblát kapott a Csónakázó-tó partján lévő hajóhorgony, melyet Kemi város ajándékozott Székesfehérvárnak 37 évvel ezelőtt. A két város kapcsolata 60 éves. A horgonynál lévő eredeti tábla az évek során elkorrodálódott. Az új táblával is tisztelegtünk a 100 éve független Finnország előtt.

A könyvtárral közösen szerveztünk egy egész napos programot az alábbi témákban. Előadás a finn építészetről, élménybeszámoló Joulupukki látogatásairól, finn nyelvóra kicsit másképp. A programok közt lehetett teázni a Muumin teázóban, illetve finn süteményeket fogyasztani, melyek eredeti recept alapján készültek.

A 2017. évi ünnepségsorozatot a Városházán tartott „Rendhagyó történelemóra” zárta december hónapban. Hogyan vált Finnország kis agrárállamból a világ egyik legfejlettebb jóléti államává? Erre a kérdésre kaptunk választ dr. Bereczki András történész „ A finn függetlenség 100 éve” című előadásában.

2016 márciusában a Kemi Finn- Magyar Társaság meghívta a SAMPO Székesfehérvári Finnbarátok Köre elnökét (Prépost Károlynét), hogy vegyen részt a Kemi Finn-Magyar Társaság megalakulásának 65. évfordulójának megünneplésén. Mivel ez március 15-én volt, kérték, hogy tartson megemlékezést nemzeti ünnepükről finn nyelven.

Ünneplés országos szinten a Várkert Bazárban. Meg kell említeni a Városi Képtár- Deák Gyűjtemény helyszínen tartott Raitsits Tivadar előadását Finn irodalomtörténet: Észt tehenek finn mezőkön címmel Sofi Oksanen finn írónő regényeiről, történelemről, társadalmi és emberi sorsokról a diktatúrában és napjainkban.

2015 júniusában a Finn Nagykövetség szervezésében Juhannus napi ünnepség volt a szentendrei skanzenben. Baráti körünkből 5 fő vett részt a nagyon jó hangulatú programon.

Az ismeretek továbbadására nagyszerű lehetőség a Vörösmarty Könyvtárban szervezett előadások sorozata. A könyvtárral együttműködési megállapodásunk van, amely biztosítja a lehetőséget ezek megtartására. Így került sor az elmúlt években: Finnország építészete, finn festészet ( Akseli Gallen -Kallela), Sibelius est, elmélkedés a finnugor nyelvrokonság szerepéről, finn irodalom és kultúra.